Nuffnang2

Friday, 31 December 2010

akhirnye

dapat gak letak list lagu laen version dr orang laen. aha!
sekarang kat kg joho. jap lagi nak hantar adik aku reg kat sekolah dia. lepas tu balik perak balik, padahal baru semalam sampai. ceh penat. =.=



Thursday, 30 December 2010

tak taw

berabad tak bukak blog, wordpress. sangat terharu! 




* sekuel 1st lg best dari yang lain2

Saturday, 11 December 2010

Thursday, 9 December 2010

Wednesday, 8 December 2010

Friday, 3 December 2010

For Someone To Remember


Avenged Sevenfold Drummer Jimmy Sullivan Died Of Accidental Overdose

The Rev died from combined effects of painkillers, anti-anxiety medication and alcohol.




Six months after the shocking death of Avenged Sevenfold drummer Jimmy "The Rev" Sullivan, a coroner's report has revealed that the 28-year-old died as a result of an accidental overdose of strong prescription painkillers and alcohol.
According to Rolling Stone, Orange County Deputy Coroner Mitchell Sigal determined from toxicology tests that Sullivan's December 28 death was a result of "acute polydrug intoxication due to combined effects of oxycodone, oxymorphone, diazepam/nordiazepam and ethanol."
Those drugs include a pair of painkillers that work, respectively, like codeine and morphine, an anti-anxiety medication and the active intoxicant in alcohol. Sigal also noted that Sullivan also had an enlarged heart, which was noted in the coroner's report as a "significant condition" that may have contributed to his death.
"To all of us who loved Jimmy, the only thing relevant about December 28 is that is the night we lost, too soon, a son, brother, friend and one of the most talented artists in the world," Avenged Sevenfold manager Larry Jacobson told the magazine. "Every day, his parents and sisters, and his brothers in Avenged Sevenfold smile at the many memories they have of Jimmy, and his fans around the world revel in the musical legacy he left them."
Sullivan died in his Huntington Beach, California, home and was buried in a private ceremony on January 6. He played on four of the metalcore band's albums and was co-writing tunes on the upcoming disc, Nightmare (due out July 27), at the time of his death. The group hired one of Sullivan's favorite drummers, Dream Theater's Mike Portnoy, to finish up Nightmare and to join them for their upcoming dates on the Rockstar Energy Uproar tour.



article from here!




Avenged Sevenfold - So Far Away

Never feared for anything.
Never shamed but never free.
A light that healed a broken heart with all that it could

Lived a life so endlessly.
Saw beyond what others see.
I tried to heal your broken heart with all that I could

Will you stay?
Will you stay away forever?

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned.
Place and time always on my mind.
I have so much to say but you're so far away.

Plans of what our futures hold
Foolish lies of growin' old
It seems we're so invincible, the truth is so cold.

A final song, a last request
A perfect chapter laid to rest
Now and then I try to find a place in my mind

Where you can say,
You can stay awake forever.

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned.
Place and time always on my mind.
I have so much to say but you're so far away.

Sleep tight, I'm not afraid.
The ones that we love are here with me.
Lay away a place for me
'Cause as soon as I'm done, I'll be on my way
To live on eternally.

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned
Place and time always on my mind
And the light you left remains but it's so hard to stay
When I had so much to say and you're so far away.

I love you
You were ready
The pain is strong and urges rise
But I'll see you
When it lets me
Your pain is gone, your hands untied.

So far away.

I need you to know

So far away
And I need you to,
Need you to know...




Avenged Sevenfold - Fiction


Now I think I understand
How this world can overcome a man.
Like a friend we saw it through
In the end I gave my life for you.

Gave you all I had to give
Found a place for me to rest my head.
While I may be hard to find
Heard there's peace just on the other side.

Not that I could
Or that I would
Let it burn
Under my skin,
Let it burn.

Left this life to set me free
Took a piece of you inside of me.
All this hurt can finally fade
Promise me you'll never feel afraid.

Not that I could
Or that I would
Let it burn
Under my skin
Let it burn

I hope it's worth it, out on the highway, yeah
I know you'll find your own way when I'm not with you

So tell everybody, the ones who walk beside me, yeah
I hope you'll find your own way when I'm not with you tonight

I hope it's worth it, what's left behind me, yeah
I know you'll find your own way when I'm not with you

So tell everybody, the ones who walk beside me, yeah
I know you'll find your own way when I'm not with you tonight

Thursday, 2 December 2010

Komuniti

Salam..
Komuniti? Aku tibe2 nk tulis psl bnde alah tajuk ni, tp mksud sbnr aku pn xbape pasti sgt. Tp sure rmai da taw mksdnye kn. Klo nk taw mndlm lg kne check kamus le. Yea masing2 hidup dlm komuniti yg brbeza. Ada yg hidup dlm komuniti yg mskin, sdrhana, kaya, bragama, brsosial, brkerjaya, or byk lg le. Even dlm family ade jugak prbezaan komuniti tp dlm tahap yg brbeza la. Myb ade adik2 or abg atau akak kite yg jns sosial, tp kite xbleh trime keadaan trsebut. & ade gak myb adik2 or abg atau akak kite yg jns patuh pd agama, tp kite bkn jns yg sbaliknya. Ada juge yg jns sdrhane, xcenderung ke arah mane2 scara besar. Prbezaan komuniti ni kdg2 bleh buat kite buta & xdpt tgk keadaan komuniti laen. Sbg cth, kite slalu dgr tntg mslh2 sosial yg brlaku skeliling, xkisah ape jua, kbnyakan jantina yg trlibat adalah lelaki. & kite dgr org pmpuan akan ckp, "nk jmpe laki beak? bleh bilang gne jari je weh." Yea tp jari tue, jari tgn & kaki. & jari beberape org le. Bukan sorg je. Mgkin bratus org, myb bribu. Sbb aku nk ckp kt cni, komuniti kite tue da mmbutekn kite. Komuniti kite yg mgkin lbh sosial, kite xdpt tgk or nmpk komuniti yg jns bragama. Masyarkat Malaysia ni rmai kn. Nk crite pngalaman aku, aku pnh join satu prtubuhan. Xtau la btul ke prtubuhan ke, prsatuan ke, yg aku taw ianya brkait dgn agame. Siyes aku ckp, aku ingat sket je org yg jns cmtu kt negare kite ni. Rupenye rmai. Program yg dianjurkn pn bkn dr org2 setempat je yg join, ade yg dtg dr luar dr negeri tue. Mean bkn oversea. Dlm Mlaysia gak. Aku blaja, aku dgr. Byk lg rupenye prgram2 camtu yg djlnkn. Cume kite xnmpk. Tgk! Yg fizikal, terang2 mcm program2 tue kite xbleh nmpk, apatah lg hati prangai org. Kan? Tp aku xckp komuniti yg baek, xsmstinye prlu dpndg baek je. Masing2 ade cara sndiri utk mnilai kn. Klo kite cube pelan2 join komuniti laen, mgkin kite dpt ilmu yg lbh luas. Tp biar la komuniti tue dpt bg ilmu2 yg brfaedah sket. Ehe Ade lg nk tulis, tp idea ilang tibe2. Ahaha xD


* ni pndpt je. gamba xde utk episod ni :p

Saturday, 27 November 2010

Weirdo

Mimpi. Cume pelik gile mimpi aku smlm. Seingat aku klo kite mimpi jumpe antu or pape la yg swaktu dgnnye that mean kite mgkin da disihir. Klo xsilap aku le. Tue antara ramalan ustaz2. Tp aku xmimpi jmpe antu mlm td. Aku mimpi aku antara plakon yg ngah shoot utk wat cite antu. Nk gelak guling pn ade bile pk blk. Mase ngah shooting wat cite tue, mmg antu btul2 yg kaco le. Huhu Siyes seram weh. Aku trjage kol 2 lebih. Xpnah aku rse seram camtu sblm ni. Tp aku cbe cool je le. Xnk pk sgt. Kbtulan ade msg kwn, so aku smpt le rply msg jap smntare nk ilangkn rse seram aku tue. Riso gak klo aku tido blk, masuk blk scene shooting cite antu tue kn. Ahaha So dlm 10-15 mnt, aku pn lelap blk. Nasib xde mimpi pape da. Sdr2 da subuh! Pe lg solat ar, xphm2 ke. Hee ;D

*Xtaw nk post ape da. Ni pn layan la :)

Thursday, 25 November 2010

Success Times Triangle

Salam..
Aha title ats ni bkn btul pn. Nak cite baru2 ni aku g Berjaya Times Square (BTS) dgn family. BTS? Klo blaja klape sawit mean is buah tandan segar (xde kene mengena). Ehe So nk cite la sket exp aku dpt sket smlm. Sket ke? Bleh la layan. Aku ni bleh thn gak jenis yg gayat. So nk men bnde2 alah pusing2, trbang ats bwh, fikir 2,3 kali. Aku dtg mmg ngn family, tp parents aku xmasuk. So aku ngn 3 org adik aku je yg masuk. Bodyguard jap kot. 1st time masuk lak tue. Ahah




Dia xde mate.


Aku nek jep. Xtaw pe name bnde alah nie.


Bleh tahan gak le nek roller coaster nih. uhu


1st masuk, ni la bnde pling byk kali aku tgk. Fikir byk kali nak naek.

 
Snap curi2. Cian dia. Smpai terbaring. Pening kot :p

Adik2 aku. Ehe


Lagi sorang adik aku :p


 Nk masuk umah hantu, tp brbayar lak. Adar lg bawak duit. Ingat masuk dlm sume free. So layan la sekor antu ni terlepas. Hee



Makan~ (Pehal peyut cam beso -_-")



 Ni aku xmen. Aku tgk bkn men laju pusing. Kang riso ilang ingatan lps maen. Aha :p



Dlm tu aku maen tige bnde jep. Dua namenye aku xtaw. Yang aku taw roller-coaster pusing2 bagai tue aku maen gak akhirnye. Yg laen2 ade ngah mainternance. & yg laen2 byk utk bdk2 jep. Kang maen xkene gaye lak. So masuk dlm kol 11 lebih, kuar dr bts tue dlm kol 4 lebih. Rugi lak aku xdpt upload video. Internet lag skang ni. Nnti2 je yea. Ehe Siyes best :))

*Sakit ati ngn internet -_-"

Monday, 22 November 2010

Hanya 1 1/2 Jam

Umur? Berapa pun umur manusia masa kini tidak pernah ada yang pernah mencecah 200 tahun. Bahkan untuk umat Nabi Muhammad s.a.w. umur kita adalah lebih kurang umur Baginda juga. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud;
"Umur umat-umatku berkisar antara enam puluh hingga tujuh puluh tahun. Sangat sedikit antara mereka yang umurnya lebih daripada itu." (Riwayat Tirmizi)
Oleh sebab itu, secara hitung panjang umur manusia zaman ini adalah 63 tahun (sama seperti umur nabi Muhammad ketika wafat). Malah jika kita berjaya mencapai usia sepanjang itu pun sudah dikira beruntung kerana ramai juga yang telah menemui ajal sebelum mencecah umur 50 tahun pun.
Sekalipun berjaya mencecah 63 tahun, tempoh masa itu sudah dikira terlalu singkat berbanding jangka masa hidup di akhirat yang kekal abadi (infiniti). Sebagai perbandingan, al-Quran ada menyatakan bahawa 1 hari di akhirat adalah sama dengan 1000 tahun di dunia. Bayangkan... Ini bererti jika kita berjaya hidup selama 63 tahun, maka itu sama dengan 1 1/2 jam sahaja hidup di akhirat. Sangat singkat.
Rasa yang terlalu singkat ini tidak akan kita rasai hakikatnya di dunia, tetapi di akhirat nanti pasti kita akan merasainya. Firman Allah yang menjelaskan hakikat itu berbunyi;
"Dan (ingatlah) masa Tuhan himpunkan mereka (pada hari kiamat kelak) dengan keadaan mereka merasai seolah-olah mereka yang tidak tinggal di dunia melainkan sekadar satu saat sahaja daripada waktu siang hari. Mereka akan berkenal-kenalan sesama sendiri. Sesungguhnya rugilah orang yang telah mendustakan hari menemui Allah untuk menerima balasan, dan yang tidak mendapat petunjuk (ke jalan mencari untung semasa hidup di dunia)."(Surah Yunus 10: 45)

3 Tetamu

Seorang isteri tinggal di rumahnya bersendirian. Suami dan anaknya pergi bekerja di kebun berdekatan.
Sedang dia sibuk menyediakan makanan tengahari, datang tiga orang tetamu yang begitu tua memberi salam di hadapan rumahnya.
Setelah menjawab salam, dia berkata, "Saya tidak dapat menjemput tuan-tuan masuk ke dalam rumah, kerana suami saya tiada. Sudikah tuan-tuan duduk di halaman sementara menunggu suami saya pulang?"
Salah seorang daripada mereka berkata, "Tidak mengapa, biar kami menunggu di luar."
Sejurus si suami pulang, mereka bersalaman dan para tetamu itu memperkenalkan diri.
"Saya kekayaan," kata lelaki pertama.
"Saya kejayaan," kata yang kedua.
"Dan saya kasih sayang," ujar lelaki tua yang akhir.
Si lelaki menjemput para tetamunya masuk. Namun, yang paling tua antara mereka berkata, "Hanya seorang sahaja daripada kami yang boleh masuk."
"Jadi kami terpaksa memilih antara kamu bertiga?"
"Ya," jawab mereka.
"Tunggu kami berunding dahulu," pinta tuan rumah.
"kita pilih kekayaan," cadang si isteri. "Semoga rumah kita akan dilimpahi kekayaan. Dengan kekayaan boleh mendapat apa sahaja yang kita dambakan selama ini."
"Tidak," kata si ayah. "Apa kata kita pilih kejayaan. Apabila kita berjaya pasti kita akan mendapat harta. Bukan itu sahaja, malah banyak lagi."
"Ayah, ibu. Saya cadangkan kita pilih kasih sayang," kata si anak. "Biarlah kita hidup seperti hari ini. Hidup sederhana tetapi ianya penuh dengan kasih sayang. Saya gembira dan rasa amat bahagia bila ayah dan ibu saling berkasih sayang dan menyayangi saya..."
Kedua suami isteri tersentak dengan pandangan anak yang begitu murni.
"Baiklah, kita akan jemput kasih sayang ke dalam rumah kita," kata si ayah.
"Tuan-tuan yang dihormati, kami mengambil keputusan untuk menjemput pakcik kasih sayang sebagai tetamu. Kami mohon maaf kerana menolak tuan kejayaan dan kekayaan, kerana itu jua yang tuan-tuan minta."
Maka tetamu kasih sayang masuk ke dalam rumah mereka, namun diiringi oleh kedua-dua orang tua yang lain. Tuan rumah terkejut melihat ketiga-tiga masuk ke rumah.
"Eh, maafkan saya! Mengapa tuan-tuan semua masuk. Bukankah tadi kami hanya memilih kasih sayang?"
"Anakku, jika kau menjemput kasih sayang bererti kau juga menjemput kejayaan dan kekayaan. Sudah menjadi prinsip kami, kami akan pastikan ke mana sahaja kasih sayang pergi, kami akan mendampinginya."
Mendengar yang demikian, lelaki, isteri dan anaknya tersenyum gembira.

rewind

Skang tgh tgk cite anime Death Note blk. Tue la bende aku wat bile aku xgne desktop. Skang adik2 aku sume da blk, eh sorang lg xbalik. Dia blk 21hb dis nnti. Bile da sume ade, phm2 je la. Desktop utk online ade satu jep. Da jarang aku dpt online. Klo aku ade komen kt fb tue, jap je kot. Tp ade gak cite2 yg adik2 aku ade download. Cite yg ade skang pn xabes tgk lg, da download cite baru. Pnt nk burn dlm cd lg @@




Sebenarnye ni death note movie. Aku tgk anime nye. Ehe

Nie cite xtgk lg. Wat smpn je. Bg cucu tgk nanti.


Ni le cite anime yg aku tgk.


Same la ape xtgk lagi cite ni.

 *nak letak lagi cite2 yg da download, tp mls lak. aha :D

Friday, 19 November 2010

Alone!

Baru2 ni aku g tgk wayang sorang2. Boring gile xde sape nk sembang. Nsb ade adik aku, tp smpai jj sane, dia jln ngn kwn dia, aku jln sorang2.

ni citenye :)

*best gak tgk sorang2. wakaka :p

Thursday, 18 November 2010

Avenged-Again!

My favourite band! Yeap diorang da release new album dis year & dat title is 'NIGHTMARE'. Aku baru dgr dua lgu diorang, Nightmare & Buried Alive. Buried Alive lg gempak kot. Video clip dia bkn men bsr saiz aku download, pdhal download youtube je pn. Gmbar smart xyah cite la. Pape pn puas ati! Excited abes! Ehehe Klo band korang dpt wat show live kt Malaysia, gerenti aku orang 1st yg xkn beli. Gile! Band metal cmtu. Sure xkn dpt wat live cni. Ahaha Anyway u are no one! xD Favourite ever~
*Otw nk download sume lagu album baru. Ahaha save duit, xyah beli cd!
 
 

















Nightmare Album!

Smiling Past

Masa orientasi ngn snior kolej~
 
Junior: Ala xnk la doh.
Senior: Doh? Ape tue? Bek ko ckp. Ko ckp kitorang bodo ek?!
Junior: Eh x bukan2. Err..
Senior: Abes ape?!
Junior: Aku ckp prmainan bdk2 tue, play-doh.
Senior: Byk la ko (nada mngalah ngn bdk junior)
Junior: Hee (senyum je)
 
*bnde ni jd mase aku orientasi kt kolej dl. Bdk batch aku gak junior tue. Aku nk trgelak abes mase tue. Tp cover gak sbb kt blik snior kn. Ehe Cover abes tue yg xbleh blah! Ahaha xD

Wednesday, 17 November 2010

Ahah!

http://www.youtube.com/watch?v=6PRfDJQY_Y8


nape kua link jep? sape2 taw x cmne nk show video gune link. xde upload dr comp. or mmg xde
? aha

Monday, 15 November 2010

Wah! best2. best?

Salam..
Ok skang ni aku nk cite le hari yg err xtaw la nk ckp, hari bz kot. Bz la sgt. Pg2 lg lps subuh aku g antar adik aku blk ostel dia. Kn ritu aku da ilang spek mate. Ptutnye mmg xbleh drive. Nsb spek mate lame tu ade lg. Mmg old skool punye spek. Cian dia, da lame kne sisih ni aku cari dia blk. So drive le ngn pake spek mate tue. Lps antar adek aku, mak aku pesan bli susu dutch lady kt 7E utk msk makaroni. Aku pn bli la walaupn pening2 aku nk beli. Byk sgt jns. Da beli aku pn blk. Smpai umah aku on9 jap smpai kol 10 lbh. Jap ke tue? Ade sket. Lps kol 11, aku grk le blk kg  opah aku jap. Opah aku mntk tlg amekkn ubat dia kt spital. Sblm gerak blk kg, aku kne setelkn dua bnde dl. 1st beli kerepek yg opah pesan kt umi suh aku beli. 2nd trade external ngn sorg kwn aku. Ok aku pn bli kerepek dl. Actually opah aku nk rempeyek kacang hijo. Tp aku survey xde lak, yg ade kcang tnh jep. Kol umi, tanye cmne so lyn la kcang tnh tue. & lg satu bli kuih baulu satu tupperware bsr. Total rm16.00. Tue je kot. Setel satu bnde. Ok 2nd thing aku nk trade external kt kwn aku. Dia da pgang external aku, so skang nk trade external aku yg ade kt dia ngn external aku. Eh btul ke aku taip ni? Aha mean that dua external tue aku punye le. So lyn la. Setel da. Pe lg gerak le aku kt kg. Aku drive, ttp aircond, bkk tingkap, psang earfon, dgr lagu. feveret aku kot. Da le sorang2, xde sape nk ajak sembang. So ke kg drive lbh kurang dlm stgh jam ke 45 mnt. Smpai kg, 1st thing ak wat msti korang taw kn. Msti la parking kete dl. Matikn enjin, nekkn tingkap, bkk pntu, angkat sgale brg yg ade dlm kete, tutup pntu, chow. Pastu salam opah aku. Ehe Lps opah aku bg surat utk tnjuk kt farmasi, opah aku bg le duit untuk aku blikn ikan ape2 jns skilo, gula kasa 2 bgkus, & sawi rm2.00. So gerak le aku kt spital. Amek mase dlm 20 mnt gak le. Smpai spital trus g farmasi. Nsb sket org sbb aku smpai sane dah nak dkt kol satu. Lps amek ubat, chow la blk kg aku blk. Smpai kg aku cari le kdai nk bli ikan & brg2 len td le. Jln punye jln byk kdai ikan da ttup da. Adar lg tgahari bute bkk kdai ikan kn. So dapt bli sawi ngn gule kasar je. Blk le aku ke umah opah aku. Smpai lg skali ke umah opah aku, 1st thing aku wat msti korang da taw kn. Aku nk taip pn mls da. masuk umah, ltak2 brg aku tgk tv jap. Xde cite, aku baring2 jap. Bapak pnt. Adoi Dahaga bangat. Thn je le. Pstu aku mndi dl bg segar bdn. After solat, dlm kol dua lbh aku pn mntk izin opah aku nk grk blk dl. Cian opah aku sorg2. Nsb sok da ade anak dia blk da. Nk raye qurban le katekn kn kn. So slm2 aku pn grak blk. Dlm kol 3, smpai le ke umah aku. Ehe pnt seh. Siyes pnt. Ni le knangan sy. Nk ckp manis kang ade org ckp kne kncing mnis. So kurang gule satu! Ahaha
*best gak dpt jln2. cume kwn xde jep. sok nk antar adik aku lak. Dia nk kuar ngan kwn dia kt ipoh. Trbaek habaq ladang & lautan dlm. Sok aku keje part time jd patung kfc kt jj sane. Bkn men smpai ptg tggu. Tp xpela. Bkn slalu kn :p

Friday, 12 November 2010

Terbaek!

Salam..
Korang rase2 klo kite sngaje tinggalkn solat, da brtaun2 xwat, maybe kite jahil mase tue & then kite insaf & nyesal, kite kne gantikn solat yg sblm ni xwat tue x? Jawapannye YA. Kite kne qada' blk tiap solat yg kite tinggalkn. Maybe 10 taun, 15 taun, 30 taun. Sume tue kite kene wat blk bile kite da insaf. Hukumnya wajib. Klo kite rse2 lupe bape byk solat yg da tinggal, wat la yg paling hampir. Kite bleh wat qada' solat bile2 mase even mase diharamkn mlakukan solat sunat. Utamekn solat kite yg kite trtinggal dl. Hinggakn ade mazhab yg mengatakan dilarang mlakukan solat sunat shingga kite selesai wat sume solat kite yg trtinggal dl. Know i mean right? Sebenarnya aku blaja dr satu majalah agame kluaran tiap bulan, Majalah SOLUSI. 1st time aku bace ritu, mmg byk bnde bleh blajar dlm. Diorang trangkn tiap mslh dlm plbagai bntuk pndangan mazhab yg sdia ade. & byk mslh yg ade dlm buku tue sring brkait ngn hidup kite. Dr byk2 majalah agme yg aku bace, ni yg trbaek bg aku. Kite ni hdup pnuh ngn prsoalan kn. Prsoalan utame skang, kite amek pduli ke x? Same2 kite fikirkn :)
*saba je la xbleh upload gambar.peh~

Teramat Best -_-"

Salam..
Aha blog ni aku post je. Sbbnye aku da taip kt kg smlm. Boring nk wtpe, so tulis le kt cni. Klo kt umah aku nk taip blog, kne cover2. Nnti family aku taw psl blog aku ni, naya je. Silap hb sopan je ayt aku tulis psni. Uhuh Isnin ritu aku grk blk kg. Ptg bru grk. Xnk grk pg sbb saje je. Cuace mmg bek la. Mendung dl, smpai tgh jln ujan lbt lak. Aku ni dah le bwk laptop yg da rabak tue. Da standard bleh cmpk baling anjing je. Tp sbb xde anjing merayap kt tmn aku tue, so aku smpn la smpai skang. So ujan2 aku brenti jap kt masjid. Lbh kurang 20 mnt gak nk tggu ujan brenti, tp xbrenti gak. Ceh muke tggu situ nk cool je. Padahal da pnt. Sbb aku xdok dlm msjd. Dok brdiri kt lua je. Adoi Tggu la lg 5 mnt. Ujan same je klajuan & takat air yg jatuh ke bumi. So laptop tue aku pndh ltak ke beg baju. Wire, suis, earfon, ntah pape brg letrik yg aku bwk aku bia je kt beg sendeng bahu aku. Lantak ko le nk kne ujan. Ape lg gerak le ke kg. Layan la ujan tue. Bwk la moto dgn senyuman. Masuk je area kg, aku da xrase titis2 ujan. Tgk jln lg la kering. Mak ai cni xujan lak. Sabo je le. Smpai je kg, bnde 1st aku wat, parking moto la. Aku matikn enjin, agkat brg & salam opah aku (xkn smpai trus tido lak kn). Mlm tue aku buke pose. Sbnrnye aku ni pose straight 5 ari. Tue yg abi aku ckp le. Pose ape bnde ntah, aku pn lyn je. Aku dgr opah aku ckp 9 ari lak. Da pening lak. Myb bleh wt pling kurang 5 ari kot. Sape2 ade bace blog ni taw psl pose ni, tlg gtaw pose smpena ape ek. Aiya pkai pose je. Kt kg, aku wtpe ek. Haa aku cbut serai, cabut ubi, tido, tgk cite, bakar smpah, angkat tikar yg rosak ltak kt lua, repair pagar, halau ayam ntah mane dtg, g kedai, tue je kot. Pling mncabar repair pagar le. Halaman umah blakang opah aku ade psang pagar dawai sbb xnk ayam planet mane masuk. Nnti ade la pkok2 opah yg dipatuknye makan. So keje aku repair mane2 tmpt yg brlubang, tiang ade roboh ke kn. Kt blakang tue klo brsih clear bleh thn gak. Ni da cm tongkang pch. Rumput2 pn da nek tggi. Reban aym yg da lame trbiar tue pn silap hb bnatang slain aym yg dok. Tp sbb aku ni kn slalu nmpk cool yg dibuat2 je, aku pn redah. Nyamuk xyah cite. Umi lahirkn aku mmg utk bg korang hisap drh aku. Meh le, meh meh~ (skt ati). Abes lebam2 kaki ngn tgn. Jenuh gak nk cari lopak2 yg ade kt pagar tue. Aku wt smpai dua ari. 1st tgk cm da ok, tp ptg lak ayam rilek je ade dlm. Peh jln dpn aku lg. Ade kne baling batu jap g. Nsb ayam org, xkn ayam bruang. Esoknye baru smbung cube wt elok2 sket dr sblm ni. Bria ni bwk tukul, parang, cangkul, gunting, dawai, pili air, tv. Haa pili air ngn tv tue da tipu sgt. So tebas le ape ptut, branikn le redah reban yg da xmcm reban tue. So alhamdulillah sume ok walaupun gabra abes msuk semak. Mane taw jmpe binatang yg cam cacing tue kn. Patuk aku mmg roh je la yg tulis blog psni. Ptg tue lak aku tgk ade ayam lg msuk dlm?? Aduih mane masuk lak diorang ni. So aku cube halau pelan2 ayam ni, sbb diorg msti kuar ikut jln yg diorg masuk tue kn. Sabar je le. Lastly jumpe dua lubang pagar. Mmg kecik je, tp muat gak ayam2 ni masuk. Aku pn mulekn sesi menjahit. Aku potong dawai & jahit lopak2 pagar tue. So setel da. Sok pg aku nk grk blk kuale da. Hrp psni aym xmsuk lg da. Kn kn? Aku ni jarang nk snap pic. So blog pn da cm karangan je. Ape gmbr xde. Sory eh. Ni la kenangan manis sy. Kesian trime ksh~

Monday, 8 November 2010

Segera

Salam..
Aku balik kg sampai jumaat nie. Hee.. Gi tmn opah aku, repair pagar, asah pisau untuk qurban nnti. Tu yg diberitahu la. Hahaha.. Chow~
(mood: ntah pehal cmni -_-" )

Wednesday, 3 November 2010

Aiyak

Salam..
Aku tringat psn ustaz aku dl, mengucap la tiap kali sbelum tido. Bace la doa tido skali ek. Tue je kot. Hee


*Aku da mkin pening nk tlis ape kt blog. Nak ltak gmbr, bkn men lembab loading -_-"
*Men kaler2 hahahaha

Wednesday, 27 October 2010

Perjalanan Kesabaran

Salam..
Sabar je la. Tue yg mampu aku ucap bile bnde brt yg jd dlm mase dua ari nie. Selasa ritu, 26hb Okt, aku & amer grk intrview dr Rembau dgn kete pinjam dr kwn amer. So grk2 sumenye ok je smpai la ke tmpt intrview kt pst pnyelidikan koko kt bangi. Ade dua jwtn intrview wktu tue. 1st, pen pgawai penyeldik & 2nd pen pgawai hal ehwal ekonomi. Punye la bria aku smpai print note psl lmbaga koko, tnmn koko & mcm2 lg. Calon intrview yg ade utk jwtn pen peg pnylidik ade 8 org. Jwtn ttp yg dibuke cme ade dua je. Satu ksong kt jengka, satu lg kt tawau sabah. Masuk je blik intrview, ade 3 panel. Timbalan pngarah koko, pengarah biologi & lg sorg xtaw lak jwtn ape. Maybe tlg2 je kot. 1st introduce diri. After that, diorg trus tanye pngalaman keje. Diorg xde tanye psl koko pn. Mmg pnt hafal je. Terbaek ah! Abes intrview, kitorg pn grk sbb turn amer pn da slesai. Sblm blk Rembau kitorg mkn dl kt warung trdekat. Aku lapa gile, sblm intrview xmkn pape. Lps mkn kitorg pn grk blk. Aku mntk amer kunci kete sbb aku nk drive mase blk tu. Bg la dia rehat lak. So grk la. Drive punye drive, lps je bangi kat highway aku rse cm kete makin slow. Aku gtaw amer & dia suh brenti tepi. Lps brenti tepi, tgk dpn da brasap2. Aku da rse xbest je ni. Bkk je, tgk pnutup air da ilang. Air da kering. Aku bab2 kete ni xbape taw. Tgh2 tggu2 tue amer try kol plus & kol owner kete tue. Da le kete pinjam kn. Ade gak sorg india dtg tgk2 tp amer ckp xyah la nnti kaw2 kene ketuk. Dia gtaw da kol org & india pn pegi. Pndek cite, org plus dtg tarik kete smpai simpang nilai & org mekanik dtg amek kete lak. Org plus yg suggest suh antar sne. Smai tmpt bengkel kete diorg, lps cek diorg gtaw byk rosak. Kos lbh kurang 1000 lbh, dia suh prepare 2000. Sbb da overhall. Aku da pning gak nie. Kbetulan parent owner dtg rini lak tue. Peh~ Lame gk dok situ, kitorang pn grk balik. Kete kne biar sane dlm 3,4 ari utk siap. Kitorg blk nek ktm dr stesen batang benar. Abg bengkel yg tlg antar smpai sane. Pstu amek ke sremban. Smpai sremban, jln2 kt Terminal 1 bg release srabut kt pale kitorang ni. Dlm kol 4 baru kitorg grk blk Rembau. Smpai umah, alip lak gtaw yg ayah owner nk tarik kete antar kt mlake. Amer & alip g tmn ayah owner g sne blk. Cian lak kt amer, konpem pnt gile. Hm dlm time mghrib, diorg smpai blk da. Aku tanye alip cmne, dia jwb ayah owner mntk byr sparuh2. Sparuh pn sribu la gak kn. Fobia gak weh nak nek kete pasni. Lg2 kete org. Amer ckp mmg kete tue problem byk sblm ni, time kitorang gne bnde tue jd lg plak. Reda je la. Aku gtaw amer sbr je la. Dugaan brt btul. Siyes mood pn ilang seh.

Friday, 22 October 2010

Bertuahkah kita?

Cintailah Rasulullah kerana Baginda sangat menyayangi kita.


Daripada Abbas r.a, Rasulullah bersabda: "Orang yang pertama dibangkitkan dari kubur di hari kiamat ialah MUHAMMAD S.A.W.
Jibril a.s akan datang kepadanya membawa seekor Buraq.
Israfil datang membawa bendera dan mahkota.
Izrail datang membawa pakaian-pakaian syurga."
Israfil bersuara: "Wahai roh yang baik! Kembalilah ke tubuh yang baik. Maka, kubur terbelah dua. Pada seruan yang kedua pula, kubur mula terbongkar. Pada seruan ketiga, ketika Rasulullah SAW berdiri, baginda SAW telah membuang tanah dia atas kepala dan janggut baginda SAW.
Baginda melihat kiri dan kanan. baginda SAW dapati tiada lagi bangunan.
Baginda SAW menangis sehingga mengalir air matanya ke pipi.
Baginda SAW bersabda: "Kekasihku Jibril! Gembirakanlah aku!"
Jibril a.s berkata: "Apakah yang kamu lihat di hadapanmu?"
Baginda SAW bersabda: "Bukan seperti itu pertanyaanku."
Jibril a.s berkata: "Adakah kamu tidak melihat bendera kepujian yang terpacak di atasmu?"
Baginda SAW bersabda: "Bukan itu maksud pertanyaanku."
Baginda SAW bersabda: "Aku bertanya kepadamu akan umatku.
Di mana perjanjian mereka?"
Baginda SAW bersabda: "Nescaya akan kuatlah pertolongan pada hari ini.
Aku akan mensyafaatkan umatku.
Jibril a.s menyeru: "Wahai sekalian makhluk, datanglah kamu semua ke tempat perhimpunan yang telah disediakan oleh Allah Taala."
Umat-umat datang di dalam keadaan satu-satu kumpulan.
Setiap kali Nabi Muhammad SAW berjumpa satu umat, baginda SAW akan bertanya, "Di mana umatku?"
Jibril a.s berkata: "Wahai Muhammad! Umatmu adalah umat yang terakhir."
Apabila nabi Isa a.s datang, Jibril a.s menyeru: "Tempatmu!"
Maka nabi Isa a.s dan Jibril a.s menangis.
Nabi Muhammad SAW berkata: "Mengapa kamu berdua menangis?"
Jibril a.s berkata: "Bagaimana keadaan umatmu, Muhammad?"
Nabi Muhammad bertanya: "Di mana umatku?"
Jibril a.s berkata: "Mereka semua telah datang. Mereka berjalan lambat dan perlahan."
Apabila mendengar cerita demikian, Nabi Muhammad SAW menangis lalu bertanya: "Wahai Jibril! Bagaimana keadaan umatku yang berbuat dosa?"
Jibril a.s berkata: "Lihatlah mereka wahai Muhammad SAW!"
Nabi Muhammad SAW bertemu umatnya yang berdosa. Mereka menangis serta memikul beban di atas belakang mereka sambil menyeru: "Wahai Muhammad!"
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Wahai umatku."
Mereka berkumpul di sisinya. Umat-umatnya menangis.
Allah Taala berfirman di dalam keadaan Dia amat mengetahui sesuatu yang tersembunyi: "Di mana umat Muhammad SAW?"
Jibril a.s berkata: "Mereka adalah sebaik umat."
Allah Taala berfirman: "Wahai Jibril! Katakanlah kepada kekasihKu Muhammad SAW bahawa umatnya akan datang untuk ditayangkan di hadapanKu."
Jibril a.s kembali di dalam keadaan menangis lalu berkata: "Wahai Muhammad! Umatmu telah datang untuk ditayangkan kepada Allah Taala."
Nabi Muhammad SAW berpaling ke arah umatnya lalu berkata: "Sesungguhnya kamu telah dipanggil untuk dihadapkan kepada Allah Taala."
Allah Taala berfirman: "Hari ini, kami akan membalas setiap jiwa dengan apa yang telah mereka usahakan.
Hari ini, Aku akan memuliakan sesiapa yang mentaatiKu. Dan Aku akan mengazab sesiapa yang menderhaka terhadapKu."
Suara jeritan dan tangisan semakin kuat. Nabi Muhammad SAW menyeru: "Tuhanku.. Penguasaku Penghuluku.... ! Aku tidak meminta untuk diriku. Sesungguhnya aku meminta untuk umatku dariMu!"
Ketika itu juga neraka Jahanam berseru: "Siapakah yang memberi syafaat kepada umatnya?"
Neraka pula berseru: "Wahai Tuhanku... Penguasaku dan Penghuluku! Selamatkanlah Muhammad dan umatnya dari seksaannya! Selamatkanlah mereka dari kepanasanku, bara apiku, penyeksaanku dan azabku! Sesungguhnya mereka adalah umat yang lemah. Mereka tidak akan sabar dengan penyeksaan."
Nabi Muhammad SAW lebih-lebih lagi sedih.
Air matanya telah hilang dan kering dari pipinya.
Sekali, baginda SAW sujud di hadapan Arsy Allah S.W.T dan sekali lagi, baginda SAW rukuk untuk memberi syafaat bagi umatnya.
Para nabi melihat keluh kesah dan tangisannya.
Mereka berkata: "Maha Suci Allah! Hamba yang paling dimuliakan Allah Taala ini begitu mengambil berat, hal keadaan umatnya."
Fatimah r.a bertanya: "Di mana aku hendak mendapatkanmu di hari kiamat nanti, wahai bapaku?"
Baginda SAW menjawab: "Kamu akan menjumpaiku di sebuah telaga ketika aku sedang memberi minum umatku."
Tatkala umat Nabi Muhammad sedang mencari mimbar Nabi Muhammad untuk mendapatkan syafaat pada hari kiamat.
Mariam, Asiah, Khadijah dan Fatimah Az-Zahra sedang duduk. Ketika Mariam melihat umat Nabi Muhammad SAW dia berkata: "Ini umat Nabi Muhammad SAW. Mereka telah sesat dari Nabi mereka."
Suara Mariam, telah didengari oleh Nabi Muhammad SAW.
Nabi Adam a.s berkata kepada Nabi Muhammad SAW: "Ini umatmu wahai Muhammad! Mereka berkeliling mencarimu untuk meminta syafaat kepada Allah Taala."
Nabi Muhammad SAW menjerit dari atas mimbar lalu bersabda: "Marilah kepadaku wahai umatku! Wahai sesiapa yang beriman dan tidak melihatku. Aku tidak pernah lari dari kamu melainkan aku sentiasa memohon kepada Allah Taala untukmu!"
Umat Nabi Muhammad SAW berkumpul di sisinya.
Ketika di atas Sirat Nabi Muhammad SAW bersabda kepada malaikat Malik: "Wahai Malik! Dengan kebenaran Allah Taala ke atasmu, palingkanlah wajahmu dari umatku sehingga mereka melepasi! Jika tidak, hati mereka gementar apabila melihatmu."
Nabi Muhammad SAW berhenti di atas Sirat.
Setiap kali baginda SAW melihat seorang dari umatnya bergayut di atas Sirat, baginda SAW akan menarik tangannya dan membangunkan dia kembali.
Nabi Muhammad SAW berkata: "Tuhan! Selamatkan mereka! Tuhan! Selamatkan mereka!"


Sayangnya Nabi kepada kita :'(


(Aku amek dr video seorang hamba Allah di fb. thanx a lot to him. Aku dah minta kbnrn owner. Kalau nk tgk videonye, klik cni ye video )

Alhamdulillah

Salam..
Syukur stinggi2 kurniaan Ilahi dpt interview koko kat pusat penyelidikan bangi 26hb nih. doakn aku ye. amin2 :))

Betulkah solat dapat menghindar diri dari melakukan maksiat?

Salam..
Betul ke? Memang btul tp perlu dtmbh ayt lg di blakangnye. Tak dinafikn, memang rmai org xwat rukun islam yg kedua ni sbg satu kewajipan. Ade sgelintir yg ambik acuh xacuh je ngn bnde ni. Jgn kite lupe, solat kite mrupakan antare soklan yg akn ditnye oleh munkar & nangkir di kubur kelak. Trang2 tu kewajipan kite. Persoalan skang ngan tajuk ats nih, btul ke dpt elak diri dr maksiat? Yea tp dgn solat yg khusyuk & mempunyai rse takut kpd Allah. Kite akn jmpe rmai juge yg dpt tunai solat 5 waktu. Ade yg solat, tunaikn sbb da biase. Dah diajar dr kcik. Bile da besa, bleh besekn diri. Tp khusyuk & rase takut kpd Allah da xde. Tu sbb kite ade dgr org kuat agme dr pndangan luar, bleh buat maksiat smpai masuk paper. Tu sbb tiap amalan bek yg diorang wat, tanpa prasaan takut kpd Allah. Buat sbb niat lain yg xikhlas. Nauzubillah min zalik. Mintak2 dijauhkan. Amin2

Kenangan

Salam..
Ehe.. Xtaw nk start cmne. Ok td mase aku g masjid utk solat jumaat, aku terserempak dgn mat indon ngah jln kaki nk ke masjid. Dia sorg je mase tu & aku pn pelawe dia tumpang skali ngan aku. Mase on d way kitorang sembang2 la jap. Abg ni asal dari jawe tgh. Name dia Ato. Ntah btul ejaannye. Umur 27 tahun & baru 7 bln keje kt kilang dkt ngan tmn aku ni. Kontrak keje dia smpai 3 tahun. Aku tanye dia xkeje ke arini, dia jwb jumaat off. Pelik gak aku, aku ni dok slh negri ke. Slalu klo off jumaat, negri klantan, trengganu yg wat cmtu kn. Layan je la. Aku tanye lg sabtu ahad keje ke, dia jwb yea. Keje 12 jam, masuk 6 pg, blk 6 ptg. Best le dgr blk 6 ptg,kire awl gak tu. Tp tang pg tu, bleh lak nk bgn awl kn. Aku tanye lg, kwn len mane. Dia jwb kwn len g masjid nek basikal. Dia sorang je yg xde knderaan. Smpai je kt masjid, aku wat2 tanye la camne dia nk blk. Dia jwb jln kaki je. Aku pn pesan nnti blk nek skali je, lepas doa abes, tggu kat motor ek. Dia senyum je, mean paham la kot.
     Lps abes solat & doa, aku pn cpt2 le g kat moto. Mane taw abg indon tu da tggu kn. Smpai kt moto, muke dia pn aku xnmpk. Aku pn tggu je sbb aku da pesan td tggu kt situ. Tggu punye tggu, xkuar2 gak abg nih. Mane lak dia g, aku pn masuk blk masjid cbe tgk mane taw dia ngah solat sunat ke kn. Masuk tgk, dia pn xde. So aku cpt2 le start moto, gerak blk. Mane taw mase on d way jmpe blk abg td. Peh mmg btul, aku jmpe dia kt simpang xjauh dr masjid. Bukan men jln kaki kn. Abg tu nmpk aku & dia pn brenti jln kaki. Cam phm2 lak aku nk brenti amek dia kn. Klo aku wat bodo je td. Hahaha Tp xdela sekejam tu aku nk wat. So aku brenti, aku tanye nape xtunggu td. Dia senyum je, phm ke x tu da mls aku pk. Mase nk blk kitorang sembang2 lg. Dia tanye kt mane ade court badminton. Aku ckp le kt tmn tu xde court badminton, padang adela. Sbb budak2 ramai men bola kt situ ptg2. Selalunye nak men badminton kene cari court sewa. Dia tanye harge mmg aku jwb xtaw la sbb muke aku mane le mnt men badminton. Ritu men badminton mase lepak kt mlake, men ngan angah, dua ari tangan rase sengal. Peh terbaek ah. Aku ckp le nk men riadah ptg2, g pdang ke men ngn bdk2. Sbb name je bdk2, tp skill bleh thn gak la. Sembang punye sebang walaupun xsume dia ckp aku phm, smpai la kt dpn ostel indon kt tmn aku tu. Aku nk amek no tepon, riso dia xde lak. Dpt sembang2 ngan org asing cm abg tu pn ok gak. Merapatkn silaturahim. So tu kenangan aku kot. Sbb abg tu bleh dikatekn ramah la gak. Aku harap jmpe dia lg pasni :)

Wednesday, 20 October 2010

Alzheimer

Salam..
. . . . . . . .

Penyakit

Salam..
Kite mase waktu mude, mesti xde fikir psl penyakit kn. Kite akan fikir penyakit yg kite boleh rase je cam demam, batuk, seleseme. Rasenye tu je kan. Pernah x kite fikir tntg penyakit lain mcm darah tinggi, kencing manis, sakit jantung? Mesti x kn. Kwn2 aku ade yg kene penyakit darah tinggi, kencing manis. Ade sorang kwn aku cite baru2 ni ayah dia g wat check kt hospital. Resultnye ayah dia kene 3 penyakit berat. Padahal ayah dia rase sihat je, xde rase sakit ape pn. Tu sume kite xkan taw kcuali bile kite dah g check kt hosital right? Penyakit skang boleh melibatkan semua org tanpa mengire pringkat umur. Kite pn xsedar walaupun kite da yakin diri kite sihat. Diri aku sndiri pn teringin nk wt medical check up kalau ade duit lebih. So kwn2 ku jike ade duit lbh, jgn kedekut kuarkn duit utk mase dpn sndiri.

Kerja, online, jage opah?

Salam..


1st. Aku cari keje kat area pekan kat umah aku je. Cume amek mase gak. Bile dah dpt, ari2 boleh on9. Pape update aku boleh taw. Dari kwn2, mane taw ade jwtn kosong buke ke kn.


2nd. Aku keje je ngan makyang aku kat kg. Tahan la ngan cara pemerintahan suami dia wat keje. Mase yg same, aku boleh tlg jaga opah aku. on9? jgn harap la. Kene rajin msg kwn2 kalau nak taw pape update. Kwn2 fb, memang xdpt tgk le.


Sekarang ni mane patut aku pilih?
(1) atau (2)
huhu :|

Sebuah Kesyukuran

Salam..
Ritu aku ade cite yg transkrip aku slh kn. Smlm orang ppl upm ade call gtaw yg memang ade slh kat transkrip aku 2. Syukur Alhamdulillah. Harap sumenye ok dah pasni. Tp jgn tibe2 lagi turun pointer lak dah le. Memang aku g bom upm tu kang. Dlm proses yang tinggal ni, diorang mintak pulangkan transkrip lame. So aku suggest aku pos kat kwn aku yg skang ngah blaja sane, nanti mintak dia tlg. Tp aku xgtaw lg kat kwn aku tu pasal hal ni. Diorang pun lg bape minggu je nak abes sem ni da. Kne cpt amar! Huhuhu

Kesunyian

Salam..
Hari ahad lps, aku gerak blk kg utk tmn opah aku kt sane. Cian dia, da smakin uzur. Aku brase brt ati utk g sbb aku da plan nk cari keje dlm mase trdekat ni. Tp xpela, lyn je la. So kt sane mmg aku boring, aku xbawak laptop pn. Opah aku byk dok dlm blik sbb xlarat nk jalan da. Ade mase, aku cume tgk tv je. Makyang aku ade mntk tlg catkn tembok nak msuk ke rumah dia. Tp cuace xbape elok ptg 2, hujan lbt. Aku blk hari ni, hari selase. Pg td aku & makyang bwk opah aku g jmpe doktor sbb ubt2 opah da abes. Aku mmg da gtaw yg hari ni aku blk ke kuale blk, cume masenye tak dtntukn lg. Sumenye setel dlm kol 10 pg. Smpai je kt umah opah after g hspital, opah tanye kol bape aku nk blk. Aku jwb yg aku nk blk tghari lps mkn ngn dia. Tapixlame pls tu, aku tuka fikiran blk. Aku gtaw opah aku yg aku nk blk da. Plan aku tbe2 je. Opah aku ok je. Tp brt hati aku nk tinggalkn dia sorg2. Dia sorg2 je kat kg. Aku mmg nak tmn dia. Aku da pnh mntk tanye keje kat pejabat koperasi kt kg aku tu. Tp diorg jwb taknak gunekn org lg wat mase ni. Makyang aku ade ajak keje ngan dia. Keje buat cndwan. Aku bkn xminat, tp cara kerja suami dia yg straight sgt tu yg wat aku rase give up. Kite ni kerja2 pn masing2 ade limit. Bukan nk keje sepanjang mase. Klo stakat dok ofis keje aircond, keje 25jam sehari pn org bleh thn. Hmm mls cite pnjg, biar aku je yg taw. Sebak rasenye bile tinggalkn opah aku sorg2 td. Sy mnta mf ye. Mnta mf byk2. Nanti sy tmnkn opah lg :'(

Friday, 15 October 2010

Hard Time

Salam..
Alhamdulillah selamat gak sampai ke rumah. Aku g konvo kat UPM, & tu konvo yg kedua. Serius aku ckp, byk gile mslh da jd kt aku. 1st beg aku hilang. Dlmnye cume ade paper & spek aku. Tp spek aku tu boleh thn gak la mhlnye. Aku mmg jarang gune spek. Tp klo nak drive mlm, nk study, aku mmg kene pakai. Sakit ati tu ade gak. Tp reda je la. Aku nak ngutuk org yg amek or terambek pun, bkn bende tu boleh dtg balik kat aku. 2nd  thing, transkrip aku slh. Pointer cgpa aku turun 0.2 dr transkrip sementara yg aku dpt dr kolej. Biar la btul. So nak setel2, aku pun xreti nak terang. Repeat paper aku da mencacatkan lg pointer yg sdia ada. Aku mintak tlg amir tgk, bro lokman & my lecturer. Hmm memang susah bile da jadi camni. Lastly aku g ppl upm sane, aku tanye diorang sendiri camne ngan transkrip aku. Ade salah ke kn. Tapi diorang ckp xde salah. Cume maybe kiraan cgpa last tak tolak kredit kimia ape ntah. Aku pun xbape taw ape dia ckp. So skang ni dia ngah check balik. Hope btul ada salah. Sebab mati le aku klo pointer aku camtu je. Nak keje, nak sambung, percent nk dpt cam susa je bile da jd camtu. Thanx to mizah & madi sbb tmn kat ppl 2 ye. Adoi leceeh!
Skang tawakal je le. Bende nak jadi. Sabar mar :|

Monday, 11 October 2010

Bencana Gempa Bumi Balasan Atau Peringatan

Ada suatu yang menarik pernah dituturkan oleh Al-Allaamah Ibn al-Qayyim apabila menyentuh tentang gempa bumi. Katanya, "kadang-kadang Allah berikan bumi ruang untuk bernafas, gempa bumi yang besar itu adalah caranya. Gempa itu menyebabkan manusia rasa takut lalu bertaubat dan menyesali segala dosa yang pernah dilakukan. Kembali kepada Allah dan menyesali dosa silam. Para sahabat pula mengatakan, gempa bumi yang berlaku itu sebagai petanda Allah sedang memberi amaran. Semasa Madinah dilanda gempa bumi, Umar al-Khattab berkata kepada penduduk bandar itu, "jika gempa ini berlaku lagi esok, nescaya aku tidak akan ada lagi bersama kamu."
     Namun menurut Dr. Ismail, Ketua Jabatan Pengajian al-Quran dan al-Sunnah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, gempa bumi atau bencana alam yang menimpa bukanlah hukuman untuk membinasakan umat yang ingkar. Umat Nabi Muhammad adalah umat yang paling bertuah kerana Allah tidak lagi mendatangkan bencana untuk membinasakan atau menghukum sesuatu umat.
     "Bencana yang berlaku adalah sebagai peringatan kepada manusia supaya sedar kesilapan yang telah dilakukan dan kembali untuk mentaati Allah. Selain itu bencana juga mempunyai nikmat yang tersembunyi di sebaliknya. Contohnya ketika banjir, banyak tanaman rosak tetapi kita lihat pula selepas banjir tanah menjadi subur."
     "Selain itu ia juga sebagai penghapus dosa kepada mereka yang sabar menghadapi musibah. Bagi kita yang tidak pernah mengalaminya menimbulkan rasa insaf melihat penderitaan orang lain," luahnya.
     Tambahnya, kejadian gempa bukan satu perkara baru. Malah sejak belum mengenal komputer, gempa bumi telah berlaku namun jumlah kematian ketika itu begitu kecil jika dibandingkan sekarang. Ada ramai ulama Indonesia yang mengakui, mereka bekerjasama dengan alam untuk melihat tanda-tanda gempa.
     Ketika itu sains belum lagi ada tapak di dalam masyarakat, namun mereka dapat menghindari bencana gempa bumi. Memang benar banyak harta benda yang musnah tetapi nyawa masih boleh diselamatkan. Tanda-tanda bencana itu boleh dibaca lebih awal oleh haiwan ternakan dan binatang liar yang berlari menyelamatkan diri. Dari situlah penduduk kampung mendapat petanda awal bahawa satu bencana besar akan berlaku dan menyelamatkan diri mengikut ke mana arah haiwan itu pergi.
     Kesimpulannya, sekarang kita sudah tidak peka pada isyarat-isyarat alam yang Allah berikan di sekeliling kita untuk menghindari bencana. Mungkin juga kerana kita sudah semakin leka dengan kesibukan dunia atau lupa agaknya. Sepatutnya sudah ada kajian dilakukan untuk mengkaji tingkah laku haiwan dengan perubahan alam supaya banyak nyawa boleh diselamatkan. Wallahu'alam


Contoh gempa yang berlaku




Seperti inikah haiwan memberi isyarat bencana kepada manusia?

Skema!

Salam..
Kenapa? Sebab ayat2 yang aku tulis kat blog ini dah macam ayat karangan untuk bawa check kat lembaga peperiksaan negara! Hahaha Semua skema! So lepas ini nak buat ayat biasa2 je la. Geli pulak aku baca :p


So ayat2 kat atas akan ditukar jadi ayat biasa dan ditranslate di bwh...


Salam..
knape? sbb ayt2 yg aku tlis kt blog ni dh cm ayt karangan utk anta cek kt lmbaga peperiksaan negara! hahaha sume skema! so lps ni nk buat ayt bese2 je le. geli plak aku bace :p


* Org xde keje ^^

UPM Planning

Salam..
Esok pagi aku dah nak gerak ke UPM. Lusa konvo aku yang kedua after konvo pertama di Putrajaya bulan Ogos lepas. Aku maybe lepak bilik kawan aku, madie ibrahim :)
Aku konvo kali ini tanpa kedatangan kedua orang tua aku. Seorang kawan aku cakap sah aku anak pungut. Cukup kurang ajar ayat itu. Haaha Tapi takpe. Aku faham. Parents aku pun penat kerja :)
Tapi yang dalam fikiran aku sekarang, hari apa aku nak balik? Lepas konvo plan apa pula? Kerja? Aku nak sangat. Hidup aku dah mula boring sekarang :|
Nasib handphone aku dah boleh guna untuk online free. Maybe boleh update ape2 nanti.

Sihir Dalam as-Sunah

1. Aisyah R.A meriwayatkan hadis dengan katanya yang bermaksud, "Rasulullah S.A.W disihirkan sehingga menjadikan Rasulullah seolah-olah kebingungan, melakukan sesuatu akan tetapi seperti belum melakukannya. Baginda pun berdoa kepada Allah. Setelah itu baginda bertanya kepada kepadaku: "Apakah kamu (Aisyah) merasai bahawa Allah telah menguji daku dengan sesuatu?" Ketika Rasulullah tertidur dua lelaki (malaikat) mendatanginya, seorang di sisi kepalanya dan seorang lagi di kakinya. Seorang bertanya kepada seorang lagi, "Apa yang terkena kepada Muhammad ini?" Dijawab, "Dia disihir." "Siapa yang melakukannya?" "Labeed Al-Aksam." "Dilakukan dengan apa?" "Dengan perantaraan sikat rambut dan rambut yang terlekat pada sikat itu (dengan jampi mantera sihir)." "Diletakkan di mana?" "Di dalam perigi Zarwan" Rasulullah pergi melihat sendiri perigi tersebut dan pulang ke rumahnya - Riwayat Al-Bukhari dan Muslim


2. Dalam riwayat lain disebut: "Rasulullah S.A.W mendatangi perigi tersebut dengan beberapa orang sahabat dan menyuruh sahabat-sahabat turun ke dalam perigi itu dan mencari bahan sihir (sikat) itu dan dikeluarkan dan dimusnahkan.


3. Daripada Amir bin Saad bin Abi Waqas katanya: Saya mendengar Saad berkata: Saya mendengar Rasulullah S.A.W bersabda, "Sesiapa yang makan pada waktu pagi tujuh biji kurma Ajwah, nescaya tidak akan dimudaratkan pada hari itu (keracunan dan kesihiran)."


*Sumber: Kertas kerja Datuk Dr. Haron Din, bertajuk: Sihir, kesannya kepada akidah dan bagaimana mengatasinya.