Nuffnang2

Monday, 31 October 2011

ditempatkan

assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh :)


selamat pagi. kalau bace petang selamat petang. hee aku sekarang da ade kat hujung minggu attachment aku merantau dari satu tempat ke satu tempat. attachment ni dalam kamus handset aku maksudnye lampiran -,- aku training dari bulan 6 ritu sampai la hari last 3hb november ni. alhamdulillah macam2 aku dapat belajar dari 5 tempat yg dah aku sampai. dari negeri sembilan, pahang dan last sekarang kat terengganu. lepas ni cuti raye haji dan last kursus seminggu sebelum kamiorang (bahasa kawan rumah aku) ditempatkan. atau dalam bahase melayunye, 'posting'. posting la benda yg buat aku terfikir2. kat mane la aku kene kerja nanti. cume satu je aku nak, mudah2an tempat aku kerja nanti dekat dgn laluan lebuhraya utara-selatan. tu je. dan aku harap sesiapa yang bace blog aku ni, doakan aku dapat posting tempat yang cam aku cakap atas tadi. "ya Allah, permudahkanlah urusan muhammad ammar b yahya. amin" (aku taip sebab kite ni memang mls nak niat bace doa utk orang. korang bace ni, kire doa kan. hee) 


sekian. terima kasih!
selamat menyambut raya aidiladha dan menjalankan ibadah qurban :)
(jum sama2 kite puasa sunat sehari sebelum raye nanti, insyaAllah)


wassalam.

Saturday, 22 October 2011

ABC (ape blog campor?)

Assalamualaikum semua!
lame suda tak tulis pape kat sini. sebab sebelum2 ni aku lebih banyak membaca blog org. bace2 dan bace tapi malas nak komen. kadang ade org bercerita tentang diri, cerita tentang pengalaman, cerita tentang ilmu2 agama. takde satu pun yg berjaya tarik minat aku untuk letak satu komen. kalau letak pun sebab laen, takde kene mengena dengan 'entri' yg diorang letak.


kenape orang sebut entri? kenape tak sebut pos ke, karangan ke, rumusan ke, jadual berkala ke. kan? (fakta blur)
ok, sekarang ni aku nak cite satu cite dari zaman sahabat nabi, tapi aku tak tau dah detail waktunye.


pada satu hari ade seorang hamba sedang beribadah di satu kawasan berdekatan dengan makam seorang sahabat. lalu datang seorang lelaki, mengelilingi makam tersebut beberapa kali dan akhirnya beliau duduk sambil berdoa. beliau mengadu kepada empunya makam, "wahai si polan, aku mempunyai isteri yang hampir hendak bersalin di rumah. dengan segala kudrat aku memohon pertolongan darimu agar membantu isteriku agar selamat melahirkan anak dan menyelamatkan kedua-duanya." setelah selesai dia pun beredar. hamba yang beribadah hanya memerhatikannya. tidak berapa lame kemudian, datang pula seorang lelaki lain juga ke makam tersebut. beliau buat seperti lelaki pertama yang datang tadi dan berdoa, "wahai si polan, anakku sedang mengalami penyakit dan akan menjalankan pembedahan sebentar lagi. aku meminta dan memohon pertolongan darimu agar pembedahan dapat berjalan dengan lancar dan anakku selamat nanti." hamba yang sedang beribadah tadi segera menegur lelaki tersebut. "encik, si polan takde. dia baru pergi menolong lelaki lain yang datang sebentar tadi."


haa ape maksudnye? masing-masing boleh paham kan? kalau dah paham, takyah la aku terangkan. hahahaha (gelak sorang2, lantak korang taknak gelak pun)


-------------------------------------------


ok ni cerita kite yang dah ade tuhan. kite susah, mintak la pertolongan dari Dia. mase susah je ke? aku cakap camtu sebab, kebanyakan, tak sume (termasuk diri aku) ingat tuhan banyak-banyak mase susah je. mase tu la kite nangis, kite ngadu kenapa jadi camni, jadi camtu. mase senang ingat tuhan sikit-sikit je kan. ish ish same-same kite berubah ke arah yang lebih baik. Amin! (semangat)


takat ni je. untuk setakat ade jadual berkala kat blog aku ni. tiap ape yang aku cakap, tak semuanya betul. cerita atas ni pun aku dah tak berapa ingat sangat. agak ade tersilap, minta tegur (cakap sorang2 sebab takde sape nak bace blog aku pun).


sekian assalamualaikum :)

Thursday, 11 August 2011

Kehilangan

Salam..
setiap permulaan pasti ade pengakhirannya. dr awal tahun bertemunya akhir tahun, dr muda bertemunya tua. begitu juga umur kita. sampai masanya umur kita akan berakhir seperti gugurnya sehelai daun ke muka bumi. pagi 10 ogos, 10 ramadan yg lepas, nenek aku telah pulang ke rahmatullah. sedih rase hati. sape2 yang ade bace, minta same2 sedekahkan al-fatihah mudah2an opah ditempatkan bersama orang2 yang beruntung. amin ya robbal a'lamin:(


* sorang kawan sekelas aku mase skolah clifford dl meninggal 1 ramadan yg lepas. same2 sedekahkan al-fatihah

Wednesday, 13 July 2011

Smoker!

salam..
okeh kali ni aku tak tulis blog secara live. aku tulis kat wordpad dulu, then baru paste kat blog. sebabnya.. blogger yang terbaek la. tanye lagi -,-
ok kali ni aku nak cite sket la, walaupun tak taw la da bleh dikategorikan sbg cerite ke tak kan. pasal rokok. ok rokok dalam bahase inggeris ialah cigarrette. ntah betul ke tak aku eja ni ha. selalu dok maen game je, tu yang taw. kadang aku pelik dengan perokok2 ni. kenapa diorang lebih suka hisap rokok? ape yang ade kat dalam rokok tu sampai diorang suka hisap hari2? jawapannya.. korang tengok kat internet la. da alang2 buka bace blog aku, mesti korang bace dengan menggunakan internet kan. tak kan bukak blog aku ni guna line infrared kan. nampak beno menipunye. haha aku nak cite serba sedikit tentang pendapat kawan2 serumah aku yang suka hisap rokok. takde la kawan2 sangat. aku tanye sorang je pun. kalau kawan2 that mean ramai kan. ehe aku tanye kenapa ramai orang suka hisap rokok? kawan aku jawab, sebab diorang ni tak taw nak watpe dengan duit yang ade. duit ade baek beli rokok. kadang tension fikir duit sikit je dapat hari2. cube kalau duit banyak dalam poket, diorang takde tension2 da. mase tu diorang takde da hisap rokok -,- nak hampir setiap hari aku puji kawan aku ni. aku bgtaw tak sia2 aku dok serumah dengan dia selama 5 bulan pasni. dia senyum je. bagus kan jawapan dia. aku harap pendapatan rakyat negara pasni dapat ditingkatkan agar setiap rakyat berasa happy dengan hidup diorang. then kurang la bilangan perokok. kan kan? haha
Conclusion aku boleh dapat, kalau kita tension memang rokok la penyelesaiannya. even kawan aku yang kerja MA, menyelamatkan orang hari2, tapi malangnya tak berdaya menyelamatkan diri dia sendiri. aku tanye gak kenape hisap rokok, kawan aku jawab tension kerja. alahai jawapan.
bagi aku, lagi satu keburukan merokok yang paling kita boleh rasa, duit habis pelan2. aku ade gak kena perli, eh tak hisap rokok? nak g haji awal ke? haha aku pun gelak le. doa kot. mane taw dapat g awal kan. rezeki tu. hee kadang aku ade gak teringin nak rase macam mane la rase sebatang rokok tu. tapi syukur aku dari dulu, dari kecik, setiap aku berkawan, setiap kali aku berjalan, mak aku selalu pesan jangan hisap rokok. aku ingat pesanan tu sampai bile2.
eh tadi aku da sebut conclusion. malas nak backspace lak. kire kesimpulan terakhir la. merokok membahayakan kesihatan. tapi semuanya terpulang kepada kemahuan masing2. di mana ada kemahuan, di situ ade jalan kan. tak terlambat untuk berubah wahai kawan2 serumahku khasnya & amnya untuk kawan2 luar yang terbace. hahaha
*ingat! tiap kali kite sakit, mesti doktor akan tanye "ade hisap rokok tak?" ehe lu pikir la sendiri:)

Monday, 11 July 2011

@$%&*!^%^

yeah terbaek! hari ni aku excited gile nak tulis blog. memang excited gile padahal takde ape pun nak cite. kire pendek cite aku da tulis la dalam dua tige perenggan lak la. cukup empat bleh wat rumusan da hantar ke LPN. ahaha bile aku dah siap taip, dengan hepynye aku alehkan cursor then tekan button "PUBLISH POST". pastu page error kuar. lepas page error kuar, aku back ke page sebelum. error gak. aku tengok draft balik mane taw ade banyak gak yang da auto save mase aku ngah wat karangan tadi kan. bukak2 je, ade satu perkataan je yang blog ni sempat save iaitu "salam..". TERIMA KASIH BLOGGER! -_-"

*macam biase la post aku memang tak penah ade gambar.

Wednesday, 1 June 2011

sedar ke kite

Diriwayatkan dari Anas r.a. Ia berkata: "Pernah Rasulullah s.a.w memberi nasihat, dengan nasihat yang belum pernah sama sekali saya dengar seperti nasihat itu. Lalu beliau bersabda: 'Jikalau kamu tahu tentang syurga dan neraka yang pernah diperlihatkan kepadaku, nescaya kamu hanya tertawa sedikit sahaja dan nescaya kamu akan menangis sebanyak-banyak pula.' Kemudian sahabat-sahabat Rasulullah menutup muka mereka dan terdengarlah suara tangis yang tersedu-sedu." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Thursday, 12 May 2011

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu kepada ummi saya, Salbiah binti Noordin. mudah2an ummi dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, sentiasa mendapat berkat tuhan dalam ape jua kerja yang ummi lakukan. terima kasih sebab sabar sesabarnya mendidik saya :)


saya post kan lagu nasyid yang semestinya ummi akan ingat sebab dari kecil dah biase dengar.


Brothers - Lagu untukmu Ibu


Tuesday, 10 May 2011

Hentaman Pertama

Suatu hari Rasulullah berjalan melalui satu tanah perkuburan. di satu sudut, didapati ada seorang wanita duduk di sisi pusara anaknya sambil menangis. rasa simpati terbit dalam hati Rasulullah lantas baginda bersabda yang bermaksud: "bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah." sebaik sahaja mendengar lafaz sabar, wanita itu naik angin. dihalaunya Rasulullah,  "jauhkan dirimu daripadaku! engkau tidak menderita ditimpa musibah sepertiku." Jelaslah, wanita itu tidak tahu bahawa pesan itu lahir dari hati seorang Rasul. sebab itu agak kasar bicaranya. namun Rasulullah s.a.w. sedikitpun tidak tersinggung. baginda meneruskan perjalanan Baginda. setelah diberitahu oleh orang yang ada berdekatan bahawa yang menasihatinya itu ialah Rasulullah, rasa bersalah terbit dalam hatinya. wanita itu segera bergegas pergi menemui Rasulullah s.a.w. itulah akibat cepat melenting dan tidak bersabar. lafaz pertama yang terbit saat dia menemui Rasulullah ialah ucapan maaf. "maaf, aku tidak mengenalimu wahai Rasulullah." Rasulullah tetap tenang malah ucapan Baginda berupa wahyu itu memandu kita tentang sabar hingga hari ini. sabda Baginda yang bermaksud: "sesungguhnya kesabaran itu ialah pada hentaman (pukulan) pertama." (Muttafaq 'alaih)


Thursday, 5 May 2011

medical o0 medical









Petang tadi, dalam kol dua petang aku g medical checkup. first time kot merase. lagi pun aku memang teringin nak wat sejak bile ntah, tak ingat da. tapi lame la gak dah memasang niat. sebabnye aku tak merasekan diri ini cukup sihat lagi. aku wat medical checkup kat klinik swasta saja. namenye Klinik Uma. tak jauh dari rumah aku pun. sampai je, aku tunjukkan surat yang perlu aku bagi dengan senarai ape yang perlu diperiksa. congak2 semuanya rm60 SAHAJA. berbanding hospital kerajaan yg kenakan caj rm165 lepas tengok habis surat2 aku tu. beban gila. 1st thing ujian urine. lepas tu, aku dipanggil untuk kira tinggi, berat, tahap penglihatan dan ujian rabun warna. aku ni kan jarang pakai spek. totally ok la. examiner pun tak banyak mulut. settle semua tadi, x-ray lak. aku teringin nak tengok camne resultnye. sebab mase kecik dulu aku ade penyakit asma yang boleh dikatakan teruk gak la. lepas wat x-ray, aku tunggu kat lobby balik. tengah tunggu kat lobby, baru aku perasan yang kat klinik tu semuanya perempuan. mane laki takde ke? =.= tak lame lepas tu, examiner tadi panggil then bagitaw yang kena tambah rm30 lagi untuk ujian dadah. tu dia. tadi dia gak yang check kate rm60 je. adoi tapi takpe la. asalkan tak mahal dari bayaran kat hospital kan. untuk ujian dadah, aku kena datang esok pagi. dia pesan jangan minum air kopi, coca-cola, panadol, ubat batuk (aku sebut balik sebijik2 ape dia cakap tadi ni). last untuk hari ni, aku jumpe la doktor. doktor tengok result x-ray aku, darah tinggi, pernafasan, jantung dan sewaktu dengannya. syukran Alhamdulillah semuanya sihat. harap ujian esok dipermudahkan seadanya. amin2 :)

Monday, 25 April 2011

"Mana jalan ke tempat mandi awam Minjab"

Alkisah, seorang lelaki yang hampir meninggal dunia, dikatakan kepadanya: "Mengucaplah bahawa tiada Tuhan melainkan Allah."
     Lelaki yang sedang nazak itu menjawab: "Mana jalan ke tempat mandi awam Minjab?"
     Kenapa lelaki itu menjawab demikian? Ada kisah di sebaliknya.
     Ceritanya bermula ketika dia berdiri di depan rumahnya yang mana pintunya menyerupai pintu kamar mandi Minjab.
     Kebetulan seorang hamba perempuan (jariah) yang sangat cantik dan manis lalu di situ dan bertanya jalan: "Mana jalan ke tempat mandi awam Minjab?"
     Lalu lelaki itu menjawab: "Inilah jalan ke menuju ke kamar mandi." Ditunjuknya pintu rumahnya. Lalu hamba perempuan itu masuk ikit pintu yang ditinjuki itu. Lelaki tersebut mengikut dari belakang. Sebaik sahaja hamba perempuan itu menyedari dia telah ditipu, dia berpura-pura menampakkan raut wajah yang berseri dan gembira lantas berkata: "Alangkah beiknya jika ada bersama kita sesuatu yang mengindahkan kita dan menyenangkan." Semua itu hanya helah dia untuk melepaskan diri.
     Lelaki tersebut menjawab: "Pada saat ini aku sangat gembira dan akan memberi kamu segala yang kamu kehendaki dan ingini. "
     Kemudian dia keluar meninggalkan perempuan tersebut tanpa mengunci pintu rumahnya dan dibiarkan pintu terbuka. Sewaktu dia kembali mendapatkan perempuan tersebut, perempuan itu telah meninggalkan rumah tanpa mengambil apa-apa barang di dalam rumah itu.
     Kemudian lelaki itu menjadi angau dan bagaikan orang gila kerana pertemuan dengan gadis tersebut. Akhirnya dia jatuh sakit dan pada saat kematian menghampirinya pun mulutnya asyik bertanya: "Mana jalan ke tempat mandi awam Minjab?"
     Itulah lafaz terakhir yang diucapkannya sebelum nyawa terpisah daripada badan.


*Tempat mandi awam Minjab ialah sebuah tempat mandi di Basrah yang dibina oleh al-Minjab bin Rasyid


moral value dari cite ni, korang pun taw kan. jangan aniayai orang. tak baek.
moral value dari buku ni, tutuplah pandangan :)



*tak sangke jumpe cite ni dlm English version :O

Wednesday, 20 April 2011

letih

kadang kita tengok kat youtube, sedap lak lagunye. then nak download, laen lak. tak same, or tak puas hati kan. example contoh lagu ni, takkan jumpe sebab yang ade pun just solo je nyanyi (tak taw la kalau korang jumpe). so downloadlah benda alah ni lak. simple, senang. wakaka pe bende aku merepek ni =.=
* sebelum ni bkn maen gune youtube downloader, then convert jadi mp3 lak. 2,3 keje. huhu ;D

Sunday, 10 April 2011

demand, tak kisah, ape je la!

salam..


aku pun tak taw nak bukak cite ape. cume aku nak cite beberapa pengalaman aku sendiri yang tak seberape nak demand, tak kisah, ape2 je ikut je. aku ingat lagi dulu time aku kuar dengan warden aku mase form 5 dl, lepas balik dr usrah dlm pukul 10 mlm, sebelum balik hostel dia ajak le makan. aku pun on je la. sebab bukan duit aku yang kene kuar kan. haha sampai je dekat warung, so berlakulah interaksi antara aku, warden aku & pengambil pesanan. aku pun tak bape nak ingat, tapi aku amek yang da di lebih2 kurang kan la. sampai pengmbil pesanan tu..


pengambil pesanan: nak minum ape?
warden: bagi le milo ais.
aku:  same la.
pengambil pesanan: makan?
warden: nasi gorang kampung.
aku: jap ngah pikir.


disebabkan aku ni tak seberape demand, tak kisah, aku jawab ini..


aku: err..ape makanan paling murah sini?
warden: ape kamu ni amar (sambil gelakkan aku)
pengambil pesanan: (gelak same)
aku: (sekali gelak)
 kesimpulan: macam sie. mesti warden aku cakap dia ni jenis muke takde duit ke sampai soklan tu yang aku tanye kan. huhue




then ni yang selalu berlaku. dalam family aku gak. bile kuar mane2, then parents aku akan tanye nak makan mane, adik2 aku masing2 gtaw le kat mane tempat yang diorang nak makan. sampai turn aku, "tak kisah mane2."
bile mak aku nak masak, tanye aku, kadang aku jawab, "yang senang umi masak je."
bile tanye nak holiday mane cuti nanti, adik2 aku beria bg cadangan bagai, sampai turn aku, korang pun da taw kan ape aku akan jawab.
kadang umi aku pun dah fed up nak tanye. adoi


kdang aku terfikir, salah ke aku camni ek? haha takde feel ke ape. sume ikut orang je =.=


ni kalau bawak bas ni, semua penumpang aku bagi naek free kot. wakaka!

Saturday, 9 April 2011

terima kasih kawan

salam..


aha malam tadi aku baru bukak cite pasal driver bas, tak sampai 10 minit aku dapat msg kawan kene perli. macam harem. tapi takpe sekurang2nye taw yg blog ni ade dibace orang kn :)


terima kasih kepada bdk bas yang ade mention name aku kat blog dia. kn bdk bas kan? ahahaha
pasni blog aku femes. wakakaka sebab dibace oleh penumpang2 bas macam dia! hahahaha


tu je. sekian. hahahaha

bace je. pastu padam wat2 macam xbace.

salam..
aku xtaw nk share ape kat blog ni. baru2 ni, xdela baru sgt. dlm 2 mggu lps gak la. aku ade pergi kursus risda asassment centre (rac) kat blakang zoo kat ampang. memang patut belakang zoo pun. dari simpang ke dalam mau 7km. ceruk! line celcom xde, maxis? lagi la. tanam je fon maxis klo bawak sane. ok program best la. aktiviti memang suh kite tonjolkan diri, byk cakap. jumpe bdk2 risda blk. ingat da xdpt jumpe masing2 da kn. ye tak? antara aktiviti yg pling mencabar, public speaking. speaking ko dpn2 fasi & orang dalam group. klo speaking dpn2 sume orang, seminggu blm tentu abes. sume total candidate 300+ kot. ceh candidate ke? aku pn xtaw nak taip pe. ada la tempias2 kait. dua ari je program, then balik da. aku sebenarnye bkn nak cite sgt psl rac tu. aku nak cite bile aku otw balik. aku sampai bukit jalil, beli la tiket bus. dapat kol 9 mlm. sementara nk tunggu aku tunggu kat surau sane. duduk2, ade sorang pakcik nga solat. lepas dia solat, dia pn salam ngan aku. aku senyum kt dia, tu salam kot. 


then dia tanye..


pakcik: nak balik mane?
aku: kuala kangsar pakcik.
pakcik: naek bas pe? kat dpn sane konsortium da nak gerak g kuale gak.
aku: takpe cik. saya da beli da tiket pun. dah biase naek transnasional (sambil senyum sbb pakcik tu nak blah)
pakcik: o0 ok2.


baru bape tapak dia jln, dia patah balik then tanye aku..


pakcik: drive bas ke?
aku: ha? xla pakcik. hee (senyum sebab kesian lak)


tu dia. muke aku ade cam driver bas ke?? =.=
tu je aku nak cite. sekian.

Thursday, 7 April 2011

budak gila

BLOG BERHABUK. MALAS NAK UPDATE. HAHAHA..

Sunday, 13 March 2011

belajar

aku skang kat upm. apehal la aku sebok sini kan. aku baru je lepas berhenti keje aku kat pontian. sebabnye, adela sket. tak sume aku boleh cite. then after this aku takde ape plan lg. tak lame lg 2hb aku akan lepak kolej. cantek ah batch aku. ceh puji batch sendiri. sebab kitorang ade game friendly dgn staf kot. ahaha nak tido. nanti la sambung. hee takde kena mngena dgn title post ni -_-

Sunday, 27 February 2011

kalender

monday: full
tuesday: full
wednesday: full
thursday: morning
friday: off
saturday: afternoon
sunday: morning

terbaek

Saturday, 22 January 2011

terima kasih singapore!

haish rase nak hempuk je pale cine nih! berlagak nak mati ke ape.


semalam aku masuk singapore. saje jalan nak cuba tengok kerja kat dalam. ok la maju negare diorang. cantek.. tapi agame islam, haram. lantak kaw la. nasib ada tempat solat jumaat, tu pun satu je jumpe. sane sume cine. kaw datang sana, ko alamat jadi pencacai. memang takde beza taraf aku dengan bangla, myanmar yang kerja sana. sampai sana speaking english la. mat saleh la kaw. so mintak kerja sane, interview la. sebelum interview aku ade ujian bertulis bi dl. lepas tu baru ade interview. masalahnye aku tak dapt interview. sebabnye aku ni certificate diploma. diorang taknak amek. diorang nak spm je. aku nak cube je pun. laknat! muke kerek. nak je aku hempuk.  macam ayat atas tadi -_-"


memang banyak problem semalam. kaw amek auto pas untuk bawak kereta masuk da kene cas 20 dolar. 1st time buat dapat free 20 hari. lepas tu. kaw masuk sehari, baya 20 dolar. mane tak kaye diorang. nah~


aku malas nak cite banyak. rasa nak langgar semua kereta sg yang aku jumpe kat tengah jalan semalam. angin gile sampai ke rumah. ahahaha

Thursday, 13 January 2011

selamat :)

maybe aku tak on fb & blog dalam masa yang agak lama. terima kasih kawan2 yang banyak support dalam blog ni :)

selamat :)

maybe aku tak on fb & blog dalam masa yang agak lama. terima kasih kawan2 yang banyak support dalam blog ni :)

selamat :)

maybe aku tak on fb & blog dalam masa yang agak lama. terima kasih kawan2 yang banyak support dalam blog ni :)

Wednesday, 12 January 2011

susah nak berbuat baik. betul ke?

dulu aku ingat dengan berbuat baik, mudah2an satu hari nanti orang akan balas balik. niat aku menolong pun bukan mengharapkan pembalasan sangat. cuma aku rasa perlu sekali-sekala untuk kita juga merasa kebaikan orang lain. kadang kita menolong, aku lebih mengharapkan pembalasan dengan ucapan terima kasih. kalau susah nak ungkap, sekurangnya senyumlah. aku rasa pertolongan yang tak seberapa aku bagi tu, dihargai. aku ceritakan topik ni tak bermaksud aku ni sentiasa berbuat baik dengan orang. sekadar meluahkan. aku berharap semua orang dapat belajar cara mengukir senyuman ketika bertemu dengan orang walaupun saling tidak mengenali antara satu sama lain. tak susah kan? wallahualam :)


* boleh kira dengan jari berapa orang yang akan membalas senyum kita terutama ketika ar-rahnu :|





fisher-man friend

all fisherman have their rule.
rule no 1: every fisherman always right
rule no 2: if fisherman wrong, refer rule no 1


* aku ambil note ni dari satu tempat makan. eh bukan aku. parent aku yang pergi makan sana. then umi aku cerita, aku letak kat blog. hee agaknya aku ni salah grammar ke apa, asal orang faham baca suda :D


takde kene mengene ...

plan

sekarang 11.1.11, jam 3 pagi. aku kat kampung, tak tidur lagi. baru malam tadi aku tengok cerita hantu kat tv3. terkejut gak sebab selalunya time2 macam tu, cerita action chinese je yang keluar kat tv tu. so layan la. awal2 cerita aku tak dapat tengok sangat sebab maksu aku call, promo pasal program score A. memang panjang gak sembang. tengok2 cerita tu balik, dah tak faham dah. ahahah tak lama lepas tu, opah aku dah tidur. memang layan sorang je tengok cerita tu. peh ingat aku ni berani sangat. tapi sebab minat gila kat cerita genre macam tu, aku tengok gak. takkan nak miss. rugi o0. aku akhirnya dapat tengok sampai habis. hee plan aku nak tengok khurafat sabtu ini. pergi sorang pun takpe la. dah takde kawan nak join. nah -_-"


* syahdu dengar lagu rabbani - kejora sinar zaman. aku ulang banyak kali masa aku menulis blog ni. cuba la dengar waktu malam sebelum tidur :)





vote 4?

masing2 ada pendirian sendiri kan. aku sendiri awal2 lagi tak tau mana yang terbaik. kita ini telah dikurung pemikiran oleh satu pihak sahaja sebab mereka yang memerintah kita. surat khabar, media, mereka yang pegang. mereka tidak akan menceritakan keburukan sendiri kecuali diolah sedikit agar ianya nampak tidak memudaratkan sehingga menggugat mereka. kan? usrah, tu antara yang mampu dibuat untuk menilai diri ini samada kita di pihak yang betul atau tak :)


* aku suka tengok bila masing2 memberi pendapat. macam2 karenah. hee

cancel

ahaha aku sebenarnya dah tulis karangan cerita aku sepanjang pergi ladang aku kat kampung tu. tapi tak jadi nak post sebab panjang sangat. aku pendekkan, ada individu tertentu yang telah ambil kawasan tanah di ladang opah aku tu. paktam aku dan aku pergi ke rumah individu tersebut untuk berbincang. masing2 taknak beralah. ada la sedikit suasana tegang, tapi semuanya baik semula. paktam aku beralah akhirnya. aku taknak bersuara masa tu sebab mungkin lebih baik aku diam kot. hal2 orang dewasa macam tu, aku tak berani nak masuk campur. yang aku rasa kurang senang bila orang tu cakap atok kamu mati hidup balik pun aku takkan bagi tanah tu. betul taknak bagi balik. sempadan dah ada, kenapa ada pokok dia boleh tanam dalam kawasan opah aku. tak ke pelik kan? abaikan la. cuma pengalaman macam ni, aku rasa sesuatu yang mencabar juga la. berpeluang rasa. hee




moto wat g ladang. memang jahanam!


sembang dengan orang yang handle ladang. kiri tu la paksu aku. hee

Saturday, 8 January 2011

going back kampung

kuala kangsar - felda lasah. tu je kot. ahaha

Friday, 7 January 2011

meto!

malam2 bute ni aku baru create satu twitter. just nak taw camne application tu. ahaha sape nak add, boleh aje. ahaha

Thursday, 6 January 2011

past social network

aku cukup aktif on myspace dl, friendster gak le. antara sebab aku suke, layout coding aku reti bace. mcm2 aku boleh buat ikut selesa aku suke la. aku suke simple je. tak silap myspace aku ade tige. tp ingat dua je yg boleh on..kot la. ahaha byk kn. friendster pn same, bleh wat layout sndiri gak kn.


ni link myspace2 & friendster aku. tgk suda. aha :p
http://www.myspace.com/devilsnow
 eh jumpe satu je. ahaha
http://profiles.friendster.com/devilsnow


kesian terima kasih :)

...

aku rase cam nak botakkan kepale la, eh pendekkan rabut je. tak silap last rambut aku pendek mase form 3.

hensem kan dia. hee

Wednesday, 5 January 2011

SAW VII


boleh tahan gak cite ni. tak sangka dah kuar no 7. kejam oow. hee aku pun tak tengok lagi. dalam proses download. harapnye terbaek la. tapi kalau da unrated, lagi gempak kot. takde scene yang dipotong :)



aku paling berharap kalau download & ada subtitle. kalau takde subtitle, haram nak faham -_-"

* asyik nak post cover cerita je. dah takde benda nak tulis.

Tuesday, 4 January 2011

Excited


Aku harap dapat tengok :)